Nothing but a Brew Dog

Jag har i ett inlägg i höstas skrivit lite om det alkoholfria ölet Nanny State från det skotska mikrobryggeriet Brew Dog. Det brukar beskrivas som ett ”egensinnigt” bryggeri, så långt man kan komma från ”mainstream” och massproducerat blask. Bara att instämma. Inte bara Nanny State, utan alla deras produkter är så långt jag smakat allt igenom mästerliga.

Gemensamt för alla är en synnerligen oblyg humling, helt naturliga råvaror utan i branschen flitigt nyttjade kemikalier och carlsbergi elefantiasis, dvs inget tillsatt socker under jäsningen för att blåsa upp alkoholstyrkan och/eller sänka vörtstyrkan. Malt, humle, jäst och vatten är alltså det som gäller, inget annat tjafs. Flera sorter är dessutom ekologiska.

För tillfället läskar jag mig med följande fyra sorter:

Punk IPA, 77 Lager, Trash Blonde och Nanny State

Beskrivningar/omdömen hittar du på Systembolagets hemsida och massor av ölprovarsidor, så det hoppar jag över. En kul grej är en ”tagg” som varje sort har begåvats med längst ner på etiketten:

Punk IPA – post modern classic pale ale

77 Lager – organic juxtaposition pilsner

Trash Blonde – you know you shouldn’t

Nanny State – insanely hopped imperial mild

Säger en hel del faktiskt. Juxtaposition är ett udda, lustigt ord som betyder sidoläge. Det är första gången jag stöter på det, förutom i några patentansökningar i genteknik(!) som vi översatte för ett antal år sen.

För den som är van vid burk- och bulkpilsner men som har högre ambitioner kan jag rekommendera att först prova 77 Lager, en i sammanhanget lättdrucken törstsläckare med ljuvlig mersmak. Passar till såväl husmanskost som Tipsextra.

14 reaktioner till “Nothing but a Brew Dog

 1. Har bara testat punk-alen eftersom jag som tondöv men obstinat gillar musikstilen. Ska genast prova de övriga. Goda alkoholfria öl välkomnas.

  1. ”Punken” är den tyngsta av dom fyra. Det finns dock betydligt häftigare grejer som jag inte provat, bl a Tokyo för 98 spänn pavan med en alkoholhalt av 18,2 %! Den är alltså naturligt jäst, utan tillsatt socker, men antagligen med flera sorters specialjäst.

   Nanny State är mycket god som den är, men som jag tidigare kommenterat använder jag den mest som humleextrakt för att piffa upp genomtrista tvåkommaåttor till lunchen.

 2. ”Juxtaposition” – undrar om inte det läget är sprunget ur ”Juckaposition” – vilket också kan vara sidoläge. 🙂

 3. Juxtaposition är det nog ingen risk att man hamnar i efter att ha bälgat dessa. Möjligen tippar man omkull i av ren leda då ruset aldrig infinner sig.
  Kram påre Per! 🙂

  1. Åjo, man kan visst bli yrskallig. Det är bara Nanny State som är utan alkohol.

   Det är måndag morgons-kram! 🙂

 4. Men…va bra. Tack för tips och extra som jag så fräckt smyger in och rycker till mej 😉 Dom där ska vi testa! Det finns gott om egnesinnigheter i det landet 🙂 Vet jernet vart det där bryggeriet ligger? I en liten telefonkiosk i Inveraray kanske? Onsdagshej från Blåbärsskogen!

  1. Visste inte, men oraklet Google kunde naturligtvis ge besked. Bryggeriet ligger i Fraserburgh, Aberdeenshire, längst ut på Kinnaird Head, vilken är den nordöstra delen av skotska höglandet som sträcker sig in i Nordsjön.

   Brew Dog är ett mikrobryggeri, inte nanobryggeri, så i såna fall måste det vara frågan om en osedvanligt stor telefonkiosk.

   Putta i blåbärsskogen? 😉

 5. Nej, jag spelar inte golf 😉
  Tack för info.
  Åker ibland till det där landet, och det är kul att se nåt utanför dom vanliga rutorna. Ska testa drickorna till helgen, så tar vi Fraserburgh i höst. Har Jernet varit i landet som fortfarande har små röda telefonkiosker långt ute i ingenstans?

  1. Jodå, men inte mycket. En gång med parenteserna och en gång lite senare. Men i alla fall tillräckligt för att kunna knåpa ihop ett inlägg om det. Återkommer kanske ikväll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s