Högsommar på höglandet

Cyndi undrade i en kommentar om jag besökt Skottland. Jodå, två gånger, första -66 eller om det var -67. Interrailkortet introducerades 1972. Givetvis var Jernis med premiäråret och sedan ytterligare några gånger. Den andra tågluffarsommaren, -73, styrdes kosan bland annat mot Skottland och Edinburgh och sen vidare norrut. Vi hade inget särskilt mål utan bestämde oss för att hoppa av där så inbjöds. Det gjorde det i Pitlochry, ca 10 mil norr om huvudstaden. Mycket pittoreskt, det antyds om inte annat av namnet.

Om du följt min blogg kommer du kanske ihåg den bland svenska pubertala ynglingar populära KUK-bilen. Kortet är taget just i Pitlochry, vilket likaledes hörs på namnet. Jag hittade ett till kort därifrån i min osorterade samling:

Atholl Road trafikerad av en svensk skottkärra

Det är ju några år sen så minnet är inte knivskarpt. Men i sökandet efter en pub hittade vi istället stället Pitlochry Bowling Club. Hur det nu var blev vi inbjudna. Det visade sig inte alls vara någon bowlingklubb utan just en Bowling Club, dvs en plats för att spela bowls och dricka ale. Spelet liknar boule men genomförs på gräs och tycks liksom detta främst praktiseras av pensionärer. Vi hade mäkta trevligt, fick provspela och trakterades med ett par pintar och antagligen nån pinne därtill.

Apropå på det så finns i Pitlochry Skottlands minsta destilleri – The Edradour, grundat 1825. Dessvärre hade jag inte åldern inne för ett besök. Det skulle dröja drygt 32 år innan jag fick tillfälle att smaka:

Jag fick nämligen en flaska i 50-årspresent av min chef (ja, alltså den förra, inte Hustru). Om Brew Dog är ett egensinnigt bryggeri är Edradour dess like bland destillerier. De exklusiva dropparna har en så särpräglad, ”hårdkokt” smak att det kan vara svårt att tro att den är en skotte. Det är en dryck att hata eller älska, inget däremellan. Jag hatar den inte. Förutom den tioåriga standardwhiskyn finns ett antal speciallagrade. Visst, de är också väldigt bra, men för runda eller rent av mesiga i min smak. Bolaget har tre varianter i beställningssortimentet. För Edradour 10 Years, varunr 86247, får man slanta facila 469 kr.

8 reaktioner till “Högsommar på höglandet

 1. Då är det väl nästan dags att åka dit igen då Jernet 🙂
  Det där lilla destilleriet är kvar, åtminstone var det där förra hösten då vi svängde in och handlade lite. (Försökte infoga en bild på en bil som stod utanför…men jag vet inte hur man trycker in bilder i kommentarer.)
  Mera, mera…vart åkte ni sen?

  1. Hög tid, skulle man kunna säga.

   För att infoga bild i en kommentar (funkar bara i den egna bloggen(?)) brukar jag kopiera in html-koden för en bild i ett inlägg vilket som helst och ersätta filnamnet med det för den önskade bilden.

   Sen åkte vi tillbaka till London och vidare till Frankrike. Vi skulle ju klara av hela Europa på en månad.

  2. Kul förresten att ni också hittade dit. Då destilleriet funnits där sen 1825 är väl chansen stor att det står kvar några år till.

  1. Så kan det gå när man inte loggar ut. Hade den ambitionen, men stannade vid tanken. Konstigt va? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s