Särsvenska

Jag läste ett bra debattinlägg av Bengt om den allt mer utbredda särskrivningen, vilket fick mig att gräva vidare. En intern promemoria hos Folkhälsoinstitutet ger en skrämmande bild. Om utvecklingen tillåts fortsätta befarar experterna att den nya stora folksjukdomen redan inom tio år kommer att vara mellanslagstangenttumme.

Men problemet slutar inte där. Effekterna av passiv särskrivning, dvs särläsning, är ännu svårbedömda. Pilotstudier indikerar dock att företeelsen kan leda till utbrett psykiskt lidande och i grava fall traumatiska neuroser, främst bland den äldre halvan av befolkningen.

Folkhälsoinstitutet har framfört sin oro till bland annat utbildningsmajor Jan Björklund som lovat att ”ta i med hård handskarna”. En utredning om inrättande av särskilda hopskolor avses starta 2014. Promemorian omfattar även ett förslag till en ny lag om obligatorisk varningstext på alla inom landet sålda tangentbord:

Särskrivning plågar

OBS: Satirklipp från bloggen finns samlade i galleriet Satirnytt. I blogghuvudet finns länkar till ytterligare gallerier med egna humorbilder och språkkrumelurer.

10 reaktioner till “Särsvenska

   1. Haha, jajamen!
    Även syftningsfel är en gammal klassiker! Jag minns vår högstaidelärare som drog exemplet på hur fel det kan bli om man inte lägger orden rätt;
    ”Det var mamman som plockade bär åt sina barn, som hon sedan gjorde mos av”.
    Ja, trevlig mamma..

 1. Hahahaha!!!
  Särskolor, finns de fortfarande? Särbehandling borde i annat fall införas i samtliga läroplaner. Särskilt i planerad pilotundervisning.
  Sär betyder för mig dock endast ”i— me bena”.
  I morron äre fredakram påre Per! 🙂

  1. Då ska du söka till pilotskolan – dubbelt så roligt i cockpitten!

   I DAG äre fredakram Barbro! 🙂

 2. Min särskrivningsfavorit är ändå en kille som spydde duktigt med galla över en reklamfilm för Grandiosa (bästa skådespelarinsatsen på årtionden om du frågar mig och min mamma). Jag vet inte om det var ilska eller något annat, men bl.a. skrev han ingredienser som ingrid i jenser.

  1. Jens i Ingrid hade varit mer begripligt.

   Okej då, medan jag är i tagen: I DAG äre fredakram Gyrot! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s