Gamla Plintsbergskort

I början av året skickade en man vid namn Anders Nyman över några gamla kort till mig. De är tagna 1924 då hans pappa gjorde en resa i Dalarna. Flertalet går att konstatera vara från Plintsberg. Många granar är det.

Jag har lovat Anders att försöka fånga motsvarande vyer i dag, men så länge min höft är skraltig blir det inget av med flängande genom skogar uppför berg. Jag lägger därför ut bilderna nu, åtta stycken (A1–A8), och hoppas återkomma med de moderna pendangerna.

Jag har behållit Anders namn på bilderna, varav flera uttrycker osäkerhet om platsen. Jag är dock så gott som hundra vad gäller de sex första. Den åttonde bilden, A8, kan vara på den lilla sjön Opplimen (ur vilket namnet Plintsberg kan härledas, eller om det nu är tvärt om) nedanför byn, nära Sjugare. I såna fall bör även kortet ovanför med karaktäristiska bergknallar vara taget i närheten. Någon borde känna igen vyn direkt. Anders har dessutom skickat mig ett en bild av ett vykort (A9) som legat på Tradera.

Även Svågern d ä har tacknämligt bidragit med sex gamla Plintsbergsvykort (S1–S6) som han hittat vid den dagliga dammsugningen av Internätet. Håll till godo alla kulturhistoriker, byromantiker och annat löst folk.

A1

A2

A3

A4

A5

A6

A7

A8

A9

Plintsberg vykort 1

S1

S2

S3

S4

S5

S6

OBS: Fler Plintsbergskort från bloggen finns samlade i galleriet Plintsbergsbilder.

2 reaktioner till “Gamla Plintsbergskort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s