Pappersbruk

När jag sökte material till förra inlägget föll alla polletterna på plats. Jo, vänta så ska jag förklara.

Lincoln-visan är nog bekant för dom flesta:

Har ni hört den förskräckliga händelsen,
den är sann ty den hände just nu,
när som kungen av Nordliga Amerika
blev skjuten, ja skjuten mitt itu.

Och så vidare. Om du inte tillhör denna privilegierade majoritet rekommenderas:

Visan skrevs för en Lundakarneval samma år, 1865, som Lincoln mördades och väckte stor politisk debatt här hemma. Att skämta rått om den nyss skjutne presidenten i det stora landet i väster föll inte alla på den strama överläppen. Men vadå? Faktum är att USA:s president ÄR kung (och som dessutom påfallande ofta råkar ut för mer eller mindre lyckade mordförsök).

Men som om det inte vore nog är också alla undersåtar prinsar eller prinsessor, antagligen i kraft av den oinskränkta jämlikhet som råder i landet. Beviset är hur som helst obestridligt: USamerikanerna behöver varken kissa eller bajsa! Istället för toaletter finns överallt små diskreta tvättrum där man bekvämt kan slinka in så fort man kladdat ner fingrarna med jordnötssmör, ketchup, lönnsirap eller vapenfett.

Det märkliga i sammanhanget är dock att USA är en storkonsument av toalettpapper. Skulle trots allt allt blod som flyter däröver inte vara blått utan rött, precis som hos oss kretar och pletar i Europa? Går dom och klämmer kabel i smyg? Här har jag varit minst sagt orolig.

Helt i onödan visade det sig. När man blir varse förklaringen är den lika uppenbar som naturlig: allt papper inhandlas i själva verket av USA:s miljontals hussar och mattar för att torka sina små ofrälse telningar i lilla ”färten” närhelst behov därav föreligger:

(Obs: ej montage!)

Visst är det omtänksamt? Och jättegulligt? Man smälter som lättmargarin i solarium.

3 reaktioner till “Pappersbruk

    1. Det hade onekligen varit betydligt mer begripligt om det hetat ”Pussysoft”. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s