Kolvitt

”Kompakt vakuum” kunde jag läsa i en av semesterdeckarna. Jaha – och vad fan är det? undrar en vän av tingens ordning (ehuruväl inte vänare än att en eller annan väl vald svordom undslipps). Det självmotsägande uttrycket ger modesta 33 träffar på Google, många av litterär karaktär men utan någon som helst vägledning till tolkning.

Kan det vara frågan om ett svart hål, fast tomt på nåt mysko vis? Eller anspelar det på mörk materia, sån där som det finns jättemycket av ute i universum men ändå inte, alldenstund den knappast märks? Eller är det bara är en helt normal obegriplighet alstrad i den ranelidska metaforgeneratorn?

Därute finns förresten ännu jättemycknare mörk energi. Eftersom ljus bär energi kan man tycka att mörk energi borde bäras av mörkt ljus. Se där, en term helt i klass med kompakt vakuum, men så förvirrat kan vi andra faktiskt inte ha det. Mörker duger heller inte; det beskriver ju bara ett tillstånd i frånvaro av ljus. Motsatsen eller motsvarigheten till det konkreta substantivet ljus (i betydelsen elektromagnetisk strålning) får helt enkelt bli det lika konkreta substantivet mörk, i bestämd form mörket.

Hmm … tänk om ljushastigheten rentav överskrids av mörkhastigheten. Sug på den du, Albert.

5 reaktioner till “Kolvitt

  1. Som vi har väntat…..på dig!! 🙂
    Bara ta ledigt så där – när luften surrar av 0:or och 1:or!

    1. Dom små rackarna hördes knappt i Skärlöv – världens ände. Det var mest jag själv som surrade och virrade, som vanligt. Fråga syster/hustru. 😉

  2. ”Tacka vet jag svarta hål!” Skulle kunna ha varit ett CG-citat i verket Den Motvillige Monarken. Skrämdes en aning av inläggsrubriken. Själv hatar jag vitt! Vad har det tagit åt svenska folket som tycks vara så besatt av denna färg (tas upp i en bok av Lindström/Schyffert, de lär också ha showat om saken). Och maximal otur hade jag när det tryckeri jag rekommenderats anlita hette – Vitt. En förvirrande men framför allt förmildrande omständighet var att ”Vitt” på företagsloggan var i – blått. Oss blåttare emellan.

    1. Javisst, dom utövar ju en oemotståndlig dragningskraft på hans majestät. Kroppars fysik är i själva verket hans favoritämne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s