Fortbildning

Man ska inte märka ord, sägs det. ¿¿Que??… … hur fan ska man då kunna läsa? Tänker man efter måste det vara så gott som omöjligt att låta bli att märka ord, förutsatt att vederbörande inte är gravt ordblind.

Ett märkligt ord jag märkt är prestanda. Det är egentligen plural av latinets prestandum som är neutrum och betyder prestationskrav. Fast i dagens svenska står prestanda snarare för prestationsförmåga eller teknisk egenskap och används ofta som singular, pluralformen till trots (jämför datum – data).

Som om inte det vore nog så har ordet blivit maskulint, om än inte grammatiskt. Vi män har nämligen annekterat det för att karakterisera bilar på vårt speciella vis. En bil har visserligen många karakteristika såsom lastkapacitet, hållbarhet, miljöegenskaper, säkerhet, men det är ju inte om såna oväsentligheter vi bryr oss. Nej, när vi grabbar pratar om ”bilens prestanda” menar vi förstås enbart det som är av betydelse, dvs motoreffekt, ”vrid”, ”accs”, toppfart etc.

***

Bra debattartikel i GP: Klimatfrågan kräver en ny global etik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s