Helgeandsholmschocken!

Förutom vissa smärre justeringar har Sveriges riksdag arbetat på samma sätt sedan 1971, då vi återgick till enkammarsystemet. Samtidigt har vårt samhälle utvecklats enormt under de senaste 40 åren. Vår lagstiftande församling har helt enkelt inte hängt med i svängarna utan stelnat betänkligt i både form och funktion, vilket sannolikt har starkt bidragit till att den yngre generationen i hög grad vänt politiken ryggen. Jernis erfar dock att en utredning pågått i det tysta under en längre tid och att ett omfattande reformförslag nu föreligger. Jag har tagit del av detta, men vi lämnar därhän alla trista inre förändringar som primärt bara berör institutionens ledamöter och tjänstemän.

Den verkliga pangnyheten gäller själva beteckningen Sveriges riksdag. Nu för tiden vet inte många vad ordet ”dag” i det här sammanhanget står för, att det kommer från den medeltida tyskans ”tag” i betydelsen ”möte”. Därför föreslås ett nytt tidsenligt namn som gemene ungdom lätt ska kunna ta till sig:

Som en direkt följd av namnbytet kommer, exempelvis, våra folkvalda i fortsättningen att benämnas rikshängsledamöter.

En annan synbar förändring syftar till att stärka talmannen i dennes auktoritativa och självständiga roll. Symboliken anses härvid vara av stor vikt. Talmannen föreslås därför under ämbetsutövning vara iförd en imposant huvudbonad av modernt snitt för inomhusbruk, förmedlande det omisskännliga budskapet: ”Öhhh vafan, de skaru alles skita i!”

En renässans för uttrycket ”tala i mössan” kan förväntas.

Voteringen är en annan sak man tittat på. Själva omröstningsförfarandet känns fortfarande i stort sett gångbart, trots många år i bruk, men behov av uppdatering av vissa detaljer anses föreligga. Felaktig knapptryckning har varit ett stort problem sedan länge. I takt med ledamöternas allt sämre läsförståelse befaras att rösterna i framtiden kommer att fördelas mer eller mindre slumpmässigt och därmed utgöra ett hot mot demokratin, under förutsättning att inte åtgärder vidtas. En skäligen enkel komplettering av utrustningen föreslås, vilket bedöms inte bara motverka utan ha goda möjligheter att i praktiken helt eliminera sådana fatala misstag:

OBS: Fler satirnyheter från bloggen finns samlade i galleriet Satirnytt. I blogghuvudet finns länkar till ytterligare gallerier med egna humorbilder och språkkrumelurer.

3 reaktioner till “Helgeandsholmschocken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s