”De’ är tuffa grabbar dom som är me’ …”

Det har blivit mäkta populärt med utomhusmatcher i ishockey. Se där en fantastisk möjlighet att åter få uppleva hur det var på det gamla goda tiden. I dag har turen kommit till Gävle – hundraårsjubilerande Brynäs tar emot Wifsta/Östrand på en enkom för detta evenemang specialbyggd arena. Som sig bör slår tidningarna på stora trumman (Gefle DagbladArbetarbladetDN).

Dagen till ära har båda lagen lovat att satsa på seger och låta målvakterna ta skotten, precis som förr. Massor med utvisningar utlovas för exempelvis ”slag på skridsko” – rena nostalgitrippingen.

lill-strimma

Tyvärr tycks inte vädergudarna vara nådiga då prognosen talar om en del sol, svag vind och bara några minusgrader. För att ändå uppbåda lite av känslan från förr har arrangören under läktarna låtit installera industrikylaggregat med tillhörande turbofläktar så att publiken ska få en aning om hur trivsamt det ändå kunde vara att frysa arslet av sig. Vidare kommer man i souvenirbutikerna naturligtvis att kunna inhandla dyblöta lovikkavantar med vidhängande, naturtrogna istappar.

Suget är stort i hela landet. Här i Gävle väntas 15 000 åskådare, dubbla antalet mot normalt. Det här är givetvis inget som gått Svenska hockeyligans sales manager Klirr I. Kassan förbi. Redan nästa år räknar han med att fördubbla antalet utomhusmatcher och sedan successivt öka andelen för att 2020 enbart spela utomhus. Dessutom kommer beteckningen Elitserien att försvinna när namnet Division 1 återbördas från gärdsgårdsserierna. En följd av detta blir till exempel att den femte divisionen åter kommer att benämnas Division 5, vilket till en början säkerligen kommer att kännas högst förvirrande för alla ungdomar, men som med tiden lär vänja sig. I hockeyligans framtidsgrupp skissas förstås redan på hur man under 2030-talet bäst ska kunna arrangera dåmera lika nostalgiska som lukrativa inomhusmatcher.

Fotbollsvännerna i stan har härsknat till för att kommunen frikostigt sponsrar dagens match samtidigt som man uppger att pengar till ett helt nytt fotbollsstadium inte finns. Något ligger det väl i den kritiken, men å andra sidan är det inte riktigt samma sak. Om fem–tio år är tiden säkert mogen för Gefle IF att kunna få samma ekonomiska stöd för att anlägga en tillfällig plan på Stortorget för en riktigt gammeldags match på äkta gräs.

gräs

Gräs

2 reaktioner till “”De’ är tuffa grabbar dom som är me’ …”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s