Arga leken

För ett tag sen läste jag den alldeles utmärkta biografin ”Einstein: hans liv och universum” av Walter Isaacson. Det är bara att konstatera: jäklar vad vi är lika varandra, alltså jag och Albert, inte Walter. Båda är vi fysiker och båda gifta två gånger. Visst, det finns vissa skillnader också. Till exempel så dog Einstein 1955 medan jag tvärtom föddes samma år! Sen verkade han ha varit mer begiven på andra damer, så där i största allmänhet. Roade sig knugligt, skulle man väl kunna säga. Nåja, kanske inte riktigt så, men i alla fall.

Förutom Einsteins fantastiska bidrag till fysiken, som jag trots min fysikerbakgrund egentligen inte begriper särskilt mycket av, är jag mest imponerad av hans livsfilosofi och politiska inställning: pacifist och liberal, demokratisk socialist som stred för ett starkt och solidariskt världssamfund.

En gemensam fundering är vad alla krig och annat otäckt våld beror på. Kan det vara en genetisk defekt som ligger och skvalpar hos det manliga könet, skapat av årmiljoners evolution? Hos de flesta visserligen latent, men hos alltför många inte. Trots allt kan man ju ställa våldsbejakande män till svars för det allra mesta av sådant elände i världen, i dag och historiskt.

maskulistiskt initiativ

Apropå neandertalare har elitserien i ishockey, numera SHL (sic!), precis startat för säsongen:

shl-spelare

Bilden, som jag hittade i DN:s nätupplaga, behövde för en gång skull inte den minsta ”uppfräschning” i ritprogrammet. Himla behändigt faktiskt. Enligt uppgift rör det sig om reklambild(!) för och från ovan nämnda, illustra hockeyliga. Inte för att det egentligen behövdes, men jag kollade ändå: VD:n och samtliga i styrelsen tycks av förnamnen att döma vara av samma, otäcka kön. ”En hopplös håg och en panna som är låg så att hjälmen ramlar av.”

OBS: Länkar till gallerier med bland annat ytterligare satirmaterial från bloggen finns samlade i blogghuvudet.

6 reaktioner till “Arga leken

 1. Verkar som att åtminstone några har klarat sig undan det där genetiska felet. Så jag är fortfarande gift. Med en fredlig typ. Fysik har jag hört talas om. Vi jobbar på den på kvällstid. I mördarbacken på tvåochenhalvan 🙂

  1. Va bra – det är Hustru med! 🙂 Ingen avancerad fysik för mig, där backar jag. 😉

 2. Jäkligt bra och träffsäker lägesanalys. Förresten… Jag reagerade också på ”lågpannan i hjälm”.

  1. Sveriges störste lirare genom tiderna, Sven Tumba, hade däremot en schysst inställning:

   När det spelas hockeymatch ska ni se
   det är tuffa grabbar dom som är me’
   Det är tackling hit och tackling dit
   tills någon åker dit på en nit
   Tänk jag tycker dom har fattat så fel
   det är pucken som ska vara i spel
   den ska passas härs, och passas tvärs
   och sen ska den skjutas in i kassen där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s