Varning på stan: svinaktigt billigt!

willys affisch

Nä men! Är det verkligen sant? Har Willys verkligen slutat med att kränga knorrlösa, danska fläskkotletter för 29,90 kr/kg? Och norsk fjordlax för 79,90 kr/kg? Och svensk kycklingfilé för samma löjligt låga pris. Och bara säljer schyssta grejer, även för övrigt? Som visserligen kostar lite mer, ibland ganska mycket mer. Faktiskt så mycket mer som krävs för att producera mat på ett långsiktigt hållbart och etiskt försvarbart sätt. Oj, oj, oj vad positivt överraskad jag blir! Låt oss genast skynda och fynda hos Willys!

I Sverige lägger vi nu för tiden ungefär en åttondel av inkomsten på livsmedel. För 40 år sen var motsvarande siffra en fjärdedel, för 60 år sen en tredjedel. (Källa: Svenska matvanor och matpriser – Prisutvecklingen under de senaste åren, Jordbruksverket, 2010, s 25–28.) Visst har vi råd.

3 reaktioner till “Varning på stan: svinaktigt billigt!

 1. Som pensionär lär man få lägga en fjärdedel på mat och minst hälften på hyra om lägenheten är liten. Sen kommer kläder, el, vatten, försäkring, TV-avgift, Internet, telefon, tandläkare, läkare, mediciner och oförutsedda utgifter.

  Jag kikade på min KPA. Jag får 14000 före skatt och då ska jag leva på 9.500 i månaden. I dag får jag ut 27000 kronor efter skatt.

  Är det tacken för att jag aldrig en dag har legat samhället till last, om man bortser från enstaka sjukdagar?

  Fyttifan för detta samhälle!

  När mina föräldrar gick i pension fick de behålla 80% av inkomsten. Sedan dess har landet blivit rikare. Men man slopade ATP-systemet, något som sen Kjell-Olof Feldt ångrade när han själv gick i pension. Ändå drabbades han inte i nämnvärd utsträckning av sin egen ”reform”!

  Fyttifan, säger jag igen!

  I dag har inkomstklyftorna ökat enormt och det är till lika delar sossars och Alliansens verk. Åt helvete med dessa pack!

  /Skvitt

  1. Visst har många pensionärer det magert. Dom är ju gubevars inte ombord på Arbetslinjen och uppfyllelsen av den S-märkta sloganen ”Alla ska med” är det visst numera FRA som ansvarar för. Däremot har säkert en klar majoritet av svenskarna gott om utrymme för andra prioriteringar.

   Övergången till ett hållbart samhälle är helt nödvändig. En mycket stor och viktig del är matproduktionen och –konsumtionen. I dag äter vi ur ett hållbarhetsperspektiv åt skogen för mycket animaliska produkter, framför allt rött kött. Vegetarisk mat är dessutom betydligt billigare, så genom att dra ner på köttkonsumtionen rejält går det att minska matkontot även om man väljer schysstare men dyrare produkter de dagar köttgryta serveras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s