Zakta vi går genom ztan

Vi var på bio i fredags kväll och avnjöt Monica Z. En kanonrulle om en fantastisk sångerska – rekommenderas! Filmens handling är begränsad till 10–15 år av Monica Zetterlunds liv: genombrottet och hennes väg till trädets högsta gren. En ganska stökig väg, fylld av missbruk av sprit, roliga piller och karlar. Fenomenalt bra musik, inte minst tack vare filmens Monica, den porträtt- och röstlika skådespelerskan Edda Magnason, lika vacker som sin förlaga.

monica z

Slående porträttlikhet gällde förresten även många i hennes omgivning. Särskilt fäste jag mig vid ”Beppe Wolgers” i sin ungdoms krafts dagar och och allra mest av ”Vilgot Sjöman”. Virile Ville gestaltades nåt alldeles förträffligt av Oskar Thunberg. Även ”Humle” och ”Dumle” var sig precis lika. Inte så märkligt egentligen, eftersom dom spelades av just ”the two and only”: Humle och Dumle! Massor av annan 60- och 70-talsrekvisita gjorde upplevelsen till en mäktig nostalgitripp för en 60-minusare.

Musiken ja, den var och är helt enkelt i världsklass, liksom det mesta Monica gjorde. Till och med Sveriges melodifestivalbidrag 1963, En gång i Stockholm, är riktigt ävet. Följaktligen fick låten i finalen i London minimalt med poäng, dvs. exakt noll, och därmed en hedrande delad sistaplats, vilket visserligen i sig inte är nån kvalitetsstämpel fastmer en lovande utgångspunkt. Jag saknade dock en av mina favoriter bland Monicas låtar, Att angöra en brygga. Musiken till den skrevs av Lars Färnlöf, enligt min mening en av Sveriges stora jazzmusiker genom tiderna, texten av Hasse-å-Tage. Lasse Färnlöf har för övrigt också komponerat Farfars vals, en annan av Monicas undersköna låtar, med text av Beppe (även inspelad av Stan Getz och Bill Evans under namnet Grandfather’s Waltz).

Bio för en sur gammal inbiten läskfobiker har sina sidor  –  och jävligt aviga är dom. Inte en öl att uppbåda så långt ögat når. Alltså inte för rusets skull, det får gärna vara alkoholfritt, bara det är välbryggt. Humle är, till skillnad mot Dumle, en av vår Herres förnämsta gåvor till människorna och bör ges uppmärksamhet efter förtjänst. Bara att plocka ur kapten Bäckdahls välfyllda skafferi. Pilsner passar också alldeles utmärkt till popcorn, som numera anses vara sjusärdeles nyttigt, faktiskt rena hälsokosten. Apropå det läste jag på Naturskyddsföreningens FB-sida att fyra biografer i Stockholm, Göteborg och Skåne KRAV-certifierat sig. Schysst med ”bio” på bio!

5 reaktioner till “Zakta vi går genom ztan

  1. Som den musikanalfabet jag är minns jag Monica mest för hennes medverkan i ”Den vita sporten eller Mäster Olof”

    1. För övrigt (1) en sanslöst roligt sketch där för övrigt (2) Monica Z spelade den kusligt porträttlika rollen som Monica Z. Den måste jag genast rota fram på Youtube!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s