Första steget togs för ett par år sen då Ikea inledde en satsning på vindkraft. För en tid sen kom så nyheten att också solcellspaneler ska börja säljas. Strålande, tycker många, även om nischen ännu så länge är ganska smal. Vad som är mindre känt är att ett specialprojekt samtidigt bedrivits för att ytterligare bredda sortimentet inom produktområdet och därigenom kunna tillfredsställa fler smakriktningar och kundgrupper. Idégivare och inhyrd som projektledare är den genom tv, tidningar och film rikskända tekniska konsulten och innovatören Nils Åsén, Knohult. Det diskreta konstruktionsarbetet av Ikanoverken vid sjön Möckelns strand i utkanten av Älmhult har i dagarna just slutförts.
För att kunna starta de båda reaktorerna återstår nu endast Strålsäkerhetsmyndighetens godkännande.
– Tja, det rör sig bara om en ren formalitet, menar Nils Åsén. Så gott som rubbet är gamla fina beprövade mackapärer och mojänger och andra delar, inhandlade för en spottstyver på den tyska begagnatmarknaden. Kors i krösamoset så billigt det blev! Strängt taget är målarfärgen det enda som är nytt, fast den kosta föståss en slant.
– Säkerheten är dessutom tipptopp, särskilt som sjön är båd korter och grunder, tie meter som allra djupast. Så sulle en rejäler jorlabävning inträffa, kan tockna däringa rysligt höga salamivågor likväl icke uppstå, förklarar Åséns ständige assistent Klas Arp initierat.
Det framgångsrika radarparet Klas Arp och Nils Åsén.
Anläggningen är egentligen bara en prototyp för en helt ny produkt. Meningen är att utrustningen ska skalas ner till 1:16 och börja massproduceras för att så småningom finnas till försäljning i Ikea-varuhus i hela världen. Den ursprungliga planen var att lanseringen av kärnkraftverket Kjell (Kjetil i Norge) skulle ske 2018, men nu beräknas en försening på upp till tre år på grund av myndigheternas stränga och oeftergivliga krav på att monteringsanvisningen i cirka 25 band måste dubbelkontrolleras!
Till viss del kommer dock minikraftverken i fråga att få modernare lösningar, kan Nils Åsén avslöja. Kontrollrummet ersätts av en trendriktig app för bekväm fjärrmanövrering från soffan. Att själv byta bränslestavar är trixigt och kan vara farligt – det är absolut inget man bör försöka göra hemma! Ett pantsystem för reaktortanken, likt det som finns för kolsyrepatroner (Sodastream), kommer därför att införas. När kärnbränslet är utbränt åker kunden till närmaste Ikea-varuhus för smidigt utbyte av hela tanken. Med systemet förväntas dessutom bara någon enstaka procent av de förbrukade stavarna hamna i hushållssoporna.
För det radioaktiva avfall som kommer att samlas in är planerna inte helt klara. Tack vare den traditionella affärsverksamheten finns åtminstone som utgångspunkt utmärkta relationer världen över med såväl politiker som myndigheter som verkligen förstår att ett visst mått av flexibilitet krävs för företagande och ekonomisk tillväxt. Där finns också många entreprenörer med lång erfarenhet av kvittblivande av riskavfall och som mot en skälig ersättning övertar totalansvaret. På så vis skulle ett annars väl så knepigt problem fås ur världen, låt vara bara i vår del av den, men i alla fall. Det är ju också ett kreativt koncept som inte minst Boliden har haft väldigt goda erfarenheter av. (Uppdatering 2017-10-24: Därför stämmer chilenska bybor det svenska gruvbolaget)
.
—
OBS: Fler satirnyheter från bloggen finns samlade i galleriet Satirnytt. I blogghuvudet finns länkar till ytterligare gallerier med egna humorbilder och språkkrumelurer.
🙂
Nils Åsén fick mig att tänka på en gammal låttext som möjligen lät ”Nisse G Åsling,
fixar industrin, morsning vilken blåsning”.
Om jag inte missminner mig, vilket då och då faktiskt kan hända, alltså inte att jag missminner mig, utan att jag inte missminner mig, var det Mikael ”Klas Arp” Segerström som i en sketch (möjligen i den han gestaltade nyhetsreportern ”Bo Kåldom”) döpte om den centerpartistiske jämtgubben till ”Nils G. Usling”. Ja jäklar, det var tider det.