Förfärande förtäring

Vilka var det som först kom på att stoppa russin i bröd? Förmodligen redan de gamla korinterna. Under medeltiden utvecklade sedan engelsmännen receptet, eller konceptet, till fulländning – till ett ohyggligt tortyrredskap: fruktkaka med, förutom russin, fikon, dadlar, suckat och cocktailbär. För maximal plåga även med katrinplommon. Bakad på finaste fårister. Bara så ruskigt.

Bland våra egna inslag i ”the international cuisine” finns köttbullar, pannkaka och kåldolmar. Vill vi i alla fall gärna inbilla oss – myter. Till det stolta traditionella svenska köket med anor från vikingatiden hör däremot med all säkerhet sirapslimpa med lättmargarin och hushållsost. Ack funnes blott en gudomlig rättvisa hade Herren därmed låtit hemsöka fransoserna, vilka med stor och illistig framgång lyckats dränka vårt fornstora fosterland i ofantliga mängder bearnaisesås.

I Tyskland sliter bryggarna sitt hår. Ungdomarna pilsnervägrar. Bryggarna har därför desperat börjat tillsätta sötningsmedel, smakämnen och färgämnen för att under coola produktnamn konkurrera med de mest groteska smaker och kulörer.

husumer green lion

Husumer Green Lion

Förr eller senare lär ändå den konventionella kemiska livsmedelsindustrin helt ta över den ruljangsen och mängder av bryggerier lik förbannat slås ut. Här hemma har vi ju redan alkoläsk och så kallad ”cider”. I sann nyliberal anda får vad som helst i stort sett kallas vad som helst. Den senare drycken har förresten svenska ”bryggare” med stor framgång lyckats introducera i England, som tillsammans med Frankrike kan räknas till ciderns ursprungsländer. Vart fan är den här världen på väg?

När jag som yngling lockades in i teets översinnliga och outsinliga njutning fanns bara en sorts schampote, Earl Grey. Snart kom dock Kobbs med svarta vinbärs- och citronsmak. Fortfarande väl förpackat. Senare gick proppen ur fullständigt. Numera går det inte att passera butikernas lösviktshyllor utan att nackhåren reser sig. Vad säger Handels och Arbetsmiljöverket? Och Allergiförbundet? Vad anser Miljöpartiet och Greenpeace?

5 reaktioner till “Förfärande förtäring

  1. Och kaffe! När undertecknad alltid, alltid envisas med att beställa vanligt kaffe, exvis på ytterligt världsvana Södermalm, betraktas densamme som efterbliven. Oavsett om undertecknad kanske faktiskt är det en smula, är det samtidigt lite konstigt med denna ständiga koppling mellan efterblivenhet och just vanligt kaffe. Tycker åtminstone jag. Alla dessa moderiktigt plastiga varianter av kaffe – näver in my mouth!

    1. Javisst, kaffe och dess avarter hade mycket väl kunnat inta en central plats i redovisningen. Jag har dock redan skrivit en serie inlägg ”Bland bönor och blader …” där framför allt kaffe men även te och några andra drycker behandlas.

      Under semestern har jag läst Ulf Lundells bok Allt är i rörelse, där det apropå caffè latte står: ”Eller ‘vuxenvälling’ som en rolig fan skrev i Lundbilagan av Sydsvenskan.” 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s