Honungskaramelliserad rödlök med havtorn

Receptavdelningen har under en längre period varit styggt styvfaderligt behandlad, om än inte smakat på riset.

Karamelliserad rödlök är i sig ingen nyhet, fast med havtorn når den nya höjder. Gör så här (4 portioner):

Skala och dela 3─4 rödlökar på mitten och skiva rätt så grovt. Fräs i 2 msk kokosfett på svag värme 10─15 minuter. Tillsätt därefter 1─2 msk honung, 1─2 tsk ättiksprit, ½ dl havtornsbär och 1 krm salt. Typ. Sänk värmen ytterligare ett snäpp och låt karamellisera 5─10 minuter. Klart.

Serveringstips: stekt abborre, potatis och gräddsky.

stekt abborre och honungskaramelliserad rödlök med havtorn

Foto: Hustru

Ta annars vad du har, till exempel kåldolmar, eller varför inte rårakor eller vegburgare. Tja, det mesta som gifter sig med sötsurt funkar. Skulle glass serveras bör emellertid viss försiktighet iakttas.

Havtorn är dessvärre inte så superlätt att få tag på, särskilt inte hos din lokala Konsum- eller ICA-handlare. Själv är jag lycklig ägare till en halv liter frysta bär som jag plockade en höst härförleden på en utflykt till Billudden med Slowfood Gästrikland. Enligt en välinformerad källa är dessutom havtorn onödigt nyttigt med massor av antioxidanter och vitaminer. Ett enda litet bär innehåller lika mycket C-vitamin som två apelsiner.

havtorn

Foto: Vårt Skafferi Sverige

Alla recept i bloggen finns listade i Jernis recept.

2 reaktioner till “Honungskaramelliserad rödlök med havtorn

  1. Förmodligen. Du kan väl prova till nån portion och lämna ditt betyg här på bloggen. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s