Supermarknad

Flertalet branscher har rönt en hisnande effektivisering under det senaste halvseklet. Monotona och farliga jobb har tagits över av maskiner. Ändå har robotiseringen bara tagit sin början. Men också köttfabriker, genmodifierade grödor och kalhyggen. Som bankkund är en numera sin egen kamrer. Från och med i dag också snabbköpskassör:

picadoll

Fast om köpet gick så supermycket snabbare vet jag inte precis. Ovana kanske.

Allt ska rationaliseras, färre göra mer. Även vård och utbildning industrialiseras, köp och sälj, producent/konsument, lönerna pressas. Utrymme för sänkta skatter ska skapas minsann. Vissa uppgifter är särskilt väl lämpade för automatisering, typ självskanning vid röntgen, plåtarna på Instagram.

Den som blir över får spela på börsen, eller ligga skattebetalarna till last gudbevars. Eller hitta på helt nya, tillväxtbefrämjande saker att göra och sälja som heller ingen behöver. Eller producera mera mat att slänga. Tärande på jordens tillgångar. Eller bli utan, en byxlös loser. Den som varken lön eller kapital har.

En reaktion till “Supermarknad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s