Tanken vindlar 10

Enligt landets ledande börsimperter är oron på aktiemarknaderna helt tagen ur jorden. Investerarna skiter knäck.

***

Internet kommer att inom en snar framtid ha slagit ut snigelposten fullständigt. Fobatelisterna jublar.

***

Bloggen har fört en tämligen tillbakalutad tillvaro under de senaste månaderna, utan en enda liten sommarrepris. Tiden blir inte så mycket högre för bot och bättring. Här är därför en för årstiden passande illustration som ursprungligen publicerades i ett inlägg från 2010:

loka för campare

***

Nörden är uppfinningarnas fader.

***

Jag gick igenom Gamla Gefle häromdagen, i sensommarens djupa, mogna grönska. Färgen ger sinnet ett annat lugn, till skillnad mot vårens skira, pockande gulgröna ljus. Kom att tänka på alla fina öde hus på landsbygden som istället står och förfaller. Nedgångna byggnader från en tid till vilken man har en nära relation blir till tragiska ruckel, som för senare generationer förtrollas till spännande ruiner. Förfall transformeras till lämningar. Tidens gång. Tidens tand. I de smala gränderna ligger kullerstenen. Det svaga ekot av muntert klapprande hästhovar kan ännu förnimmas i väggarna. Det är lätt att föreställa sig lidandet för både folk och fä; oräkneliga äro förmodligen antalen vrickade fötter, krossade knäskålar och brutna lårbenshalsar. Det antyds om inte annat av namnet: kullersten. Fast i en stadsmiljö ändå en avgörande förbättring jämfört med dåtidens alternativ, naturstigar, som genom flitig användning snart skulle förvandlats till gyttjiga diken eller hålvägar. Till båtnad för oss mondäna flanörer finns i dag i mitten en gång av släta granitplattor. Vad kommer framtidens vägar att vara belagda med? Då jordens lager av olja är uttömt, eller vi, oändligt visa av mindre goda erfarenheter, bestämt att en slatt trots allt får förbli kvar i djupet. Då asfaltsgator andäktigt kommer att kunna beundras i friluftsmuséer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s