En kontrafaktisk varumärkeshistoria

Segraren skriver historien,
inte minst i reklamens värld:

– Om om inte vore,

– om Stalingrad fallit,

– om hjältarna från Telemarken inte blivit just hjältar,

– om Alan Turing varit strejt och dött som folk i slaget vid el-Alamein istället för att knäcka tyska Enigmakoder i Bleatchley Park,

– om franska motståndsrörelsens flykt över engelska kanalen inte hade avbrutits vid blotta tanken på plumpudding och njurpaj,

– etcetera, etcetera.

Kort sagt,

– om Hitlertyskland vunnit andra världskriget …

… hade alla vi überbarn i Bullerbyn redan i den ariska modersmjölken fått denna premiumprodukt:

 

Så nära brunögat!

Men lik förbannat återkommer den kontrafaktiska historien; i rask takt har stöveltrampet tagit rygg på verkligheten. För över världen sprider sig åter en reaktionär, ultranationalistisk pandemi, likt medeltidens digerdöd men som enbart anfräter hjärnan. Faktiskt, ty minnet är kort. Nyfascistiska och högerpopulistiska partier som hjälpligt söker dölja sin bruna agenda bakom billig fernissa, såsom förmenta ”demokrati”-beteckningar och gulliga blommor i loggan. Inget nämnt, inget glömt. En del länder styrs redan av dem och dess ledare, många andra kan snart vara där. Ur historiens mörka skräpgarderob med kasserade, ohända händelser har grabben på burken med choklad i kommit ut för att kandidera till posten som USamerikansk president. Sjukt lik i alla fall.

Nåväl, på upploppet kommer det ändå visa sig vara chanslöst, det overkliga.

***

Uppdatering/lästips:
Europas spöke hemsöker även bokmässan. (160920)
Vi har all anledning att bli rädda (161110)

9 reaktioner till “En kontrafaktisk varumärkeshistoria

 1. Det läskiga är att många varnade för utvecklingen från slutet av 1920-talet och fram till rena helvetet. Men få lyssnade. Dessvärre fick vi lära oss i skolan att vi levde i världens bästa land och att ingenting farligt kunde drabba oss – och demokratin var evig. Lär om, gör rätt.

  1. Måste höra hur Kjelle tänkte här. Hans referensramar var ändå åt det ostliga hållet, typ Polen och Ryssland.

   1. Vet inte om han tänkte så himla mycket faktiskt. Det var nog mer detta att säga att det ser ljust ut jag tyckte stack ut. Ingen säger så dessa dagar (med undantag av de i Silicon Valley möjligen). Vad händer om man tänker att det ser ljust ut? Jag vet inte, men det är ju festligt att testa som omväxling.

    1. Fångad i ett negativ blir världen övervägande positiv. Fast det finns ju ljuspunkter också. Färre dör i krig rapporteras det med jämna mellanrum. I takt med den ständiga förbättringen av upplösningen i drönarnas målsökande kamera? Bra med teknikutveckling till mänsklighetens fromma. Snart kan väl pojkklubben med Trump och Putin vid knapparna välja ut misshagliga personer på individnivå. Poff!

 2. Hej Jernis

  Såg En kontrafaktisk varumärkeshistoria på Gävle högskola och undrar om det går att köpa en litograf av tavlan?

  Mvh
  Theresia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s