Efterdopp

Mest skåpmat får duga.

Internationella Jesusdagen, friden lägger sig över stad och land. Okej, kanske inte över just stad med omnejd eftersom det i dag också är annanafton med allt vad det innebär med tjuvstarter på årets sista, hett efterlängtade sale. Jesus försök att driva månglarna ur templet sket sig ju fullständigt, om en säger så. Konsumtion är vår nya religion (vilket får bli mitt ringa bidrag till årets julrimsskörd). Köphelgedomarnas malliga siluetter har tagit över stadsbilden. Grabben lär vända sig i sin himmel.

Vi ”tjyvade” också i dag, en hel vecka före Internationella pizzadagen. Ska sägas med pk-fullkornsbottnar, vilket till del må förlåta hädelsen.

Gårdagens julklappsskrap blev helt enligt prognoserna av modell botten:

Är det inte hög tid att via skattsedeln rationalisera den statligt sanktionerade, fullständigt slumpmässiga förmögenhetsomfördelningen? Redan i dag har vi obligatorisk begravningsavgift och snart teveavgift, så varför inte trissavgift och trissåterbäring? Varje vecka med dragning av vinnande personnummer direkt i SVT. Tänk så smidigt.

Kvar finns ändå gott om spel som förutom benröta premierar ett visst mått av list och kunskap för att tillskansa sig motspelarnas kapital. Vi pratar aktie-, derivat- och valutamarknaden, V75, fotbollstips, lotto m.m.

Lotto??? Är inte det ett rent turspel? Nej, det är det inte. Eventuell hemkamning av vinst beror förvisso på ren tur, men däremot går saftigheten på den eventuella vinsten att påverka alldeles utmärkt. I mitten av 80-talet gjorde jag en statistisk undersökning av den relativa frekvensen av spelade lottonummer genom att korrelera vinstnumren till utdelningen. Redan i blogginlägget Lottori? finns det anekdotiskt rapporterat, men nu har jag efter rotade i gömmorna också hittat min dokumentation.

lottostatistik

Återfunnen datautskrift från 1985. (Ett särskilt tack riktas i efterhand till Studsvik Energiteknik som en smula ovetandes fick stå för den erforderliga datorkapaciteten.)

Notera den påtagliga överrepresentationen (frekvens större än ett) i spelfältets mitt. Det finns vissa undantag, varav 21 är särskilt irriterande och oförklarligt. Lottospelare har alltså en benägenhet att spela på ”mittnummer”. Därutöver tillkommer säkert andra, sekundära preferenser som födelsedagar, turnummer och magiska nummer som styr spelandet. Genom att själv spela på opopulära nummer, framför allt kantnummer, går det att öka den förväntade vinsten så att den till och med överstiger insatsen trots att hälften hamnar i statskassan. I allt väsentligt stöds min slutsats av Holm, Jerker & Tengzelius, Peter. Illusionen av kontroll, lottobeteende och ekonomiska beslut. Ekonomisk Debatt nr. 3 (2000): 277–284. PS: När artikeln skrevs var det 39 nummer i ett spelfält. I dag tycks Svenska Spel återgått till 35 nummer.

Juletid. Vissa lär sig aldrig utan ställer sig nätt. Fast ingen större skada skedd, undsättningen är nära:

t-jul

För den som bor i södra delarna av landet finns alternativt möjlighet att ta del av Bordershops förmånliga helgerbjudande:

Glöm heller inte att fylla på hemapoteket:

6 reaktioner till “Efterdopp

  1. Tänk att man fortfarande kan lära! Din tes ”Genom att själv spela på vissa nummer, framför allt kantnummer, går det att öka den förväntade vinsten så att den till och med överstiger insatsen!” föder nytt hopp om pekuniära framgångar så att man äntligen kan börja ta itu med livets väsentligheter: köpa lustjakter, Rolls Royser, villa i Saltsjöbaden – med badtunna, bar och pool – och vinterbarre i Thailand och kanske nån liten kärra att flyga runt i när skrytandan blir som mest påtaglig…

    Apropå köpfesten… En datorkrängare mejlar mig en gång i veckan. Hen varnar för att pågående rea slutar om två dagar. I nästa mejl börjar dock ny rea om två dagar. Och så där mal det på, vecka efter vecka… Går vi mot den totala idiotins tidevarv? Hur som helst, satiren blir viktigare än nånsin!

    Så ge järnnet, Jernis!

    1. Ja, det vore ju betydligt enklare för båda parter om krämarna uppgav vilka dagar det inte är rea. Ett annat väldigt irriterande fenomen är alla erbjudande om ”gåva” vid köp av kontorsmateriel till företaget. Det kan röra sig om precis vad fan som helst, allt från ”foppatofflor” till ”exklusiv vinkylare”. Precis vad företaget behöver, moms- och skattefritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s