En postsanning

eller Bättre sänt än aldrig:

Postnord levererar åtgärdspaket

Efter omfattande kritik mot Postnord kallade i oktober näringsminister Mikael Damberg (S) det svenskdanska statliga företagets styrelseordförande Jens Moberg och vd. Håkan Ericsson till möte. Postnord gavs då ett halvår för att komma till rätta med försenade, borttappade och trasiga försändelser liksom stora ekonomiska förluster och stressade anställda.

Under tisdagens utfrågning i näringsutskottet om vilka åtgärder regeringen planerar för det krisdrabbade Postnord ställde näringsministern nytt ultimatum med tidsfrist fram till början av april. Redan nu finns dock lugnande besked:

– Vi känner oss helt trygga. Nya rutiner och policyn för brevhanteringen är beslutade medan vissa smärre frågetecken återstår för pakethanteringen, uppger en centralt placerad källa inom företaget

Problemet med förkomna brev kommer att helt elimineras genom att befordran av s.k. REK upphör. A- och B-post ska fortsätta som vanligt. I de fallen finns ju ändå inga avsändningsbevis så att, på ren svenska, narrativ står mot alternativt narrativ (ord mot ord), allt enligt den anonyma källan. Samma gäller för brev som råkat gått sönder, eftersom de inte alls kommer att delas ut, utan smidigt kan låtas förkomma, till båtnad även för landets energiåtervinning.

Försenad utdelning av brev förväntas minska i avsevärd utsträckning genom ny tolkning av informationen på brevlådan. Således ska till exempel ”Denna postlåda tömmes vardagar tidigast kl. 10.00” uppfattas som kl. 10.00 i går. Skulle behov visa sig uppstå kan detta ändras till i förrgår, ja till och med samma veckodag fast förra veckan. I sak vore det heller inget nytt, utan tvärtom; i postens barndom på 1600-talet tog det en kurir bortemot fjorton dagar att rida från Stockholm till Abisko.

postla%cc%8ada

Vidare erfars att stora besparingar ska göras genom att stänga kundservice samtidigt som kundupplevelsen kommer att förbättras påtagligt:

– Tja, lejonparten av de kunder som kontaktar oss i dag upplevs faktiskt som väldigt, väldigt jobbiga, avslutar källan.

***

Fotnot: Underrubriken ”Bättre sänt än aldrig” var också namnet på en programserie som sändes av Sveriges Radio under 1970-talet. Svamling i mästarklass, tillsammans med redan för den tiden udda musik, producerad och framförd av av Bengan Wittström och Lasse O’Månsson. Kan återavnjutas på Radiogodis. Rekommenderas.

3 reaktioner till “En postsanning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s