Ordmån 1

Notera den uppfordrande ettan i rubriken. Jäpp, planen är en ny serie inlägg på språktema, men lika förbehållslös som någonsin Orsa kompani.

När det kommer till: 4 ord, 5 stavelser, 16 tecken.

Usch och fy! Vad är det nu för fel på:

Med avseende på: 3 ord, 6 stavelser, 13 tecken.
Med hänsyn till: 3 ord, 4 stavelser, 13 tecken.
I fråga om: 3 ord, 4 stavelser, 8 tecken.
Vad beträffar: 2 ord, 4 stavelser, 12 tecken.
Vad gäller: 2 ord, 3 stavelser, 9 tecken.
Beträffande: 1 ord, 4 stavelser, 11 tecken.
Angående: 1 ord, 4 stavelser, 8 tecken.
Rörande: 1 ord, 3 stavelser, 7 tecken.

Ibland kan det vara ännu mycket enklare än så. Istället för tillgjort fåniga och klumpiga ”När det kommer till detta har jag ingen kommentar”, varför inte eleganta och koncisa ”Om detta har jag ingen kommentar”?

Om: 1 ord, 1 stavelse, 2 tecken!

Beträffande När det kommer till att har jag inte samma starka invändning. Det är då inte längre frågan om ett prepositionsuttryck. Visst, När det gäller att är smidigare, men för att slippa upprepning kan det förra vara bra att ta till. Stil, sammanhang och nyans kan möjligen vara en annan anledning.

Som så ofta kan vi (alla utom Expressen) nog skylla förflackningen på den supercoola [sic! ] engelskan: When it comes to. I synnerhet misstänker jag att användningen sipprat in via uselt Google-översatta nyhetsartiklar som stressade journalister inte givits tid att språkgranska tillräckligt. En annan sak är att det engelska uttrycket troligtvis lider av samma sjuka, för också här finns betydligt bättre alternativ. Fast det överlåter jag med varm hand åt engelsktalande språkpoliser att spy sin galla över.

Avslutningsvis en liten ordgåta:

Ledtråd: homograf. Klicka på rutorna för facit.

3 reaktioner till “Ordmån 1

  1. Men vem har rullat ut detta uttryck? Är det medierna eller har nån minister rullat in det? Hen påstår nog ändå att hen sover gott om natten, ity alla missförstånd grundar sig i att läsaren har missat kontexten i bäring framåt. I dag är allt kontext, vad man än rullar in. Och rullar man ut allt står ändå kontexten kvar. Visst är det märkligt. I denna kontext… Vad är det för fel på sammanhang?

    Hur som helst, i dag läste jag artikel i stor dagstidning som nog inte ens Google skulle förstå, till vilket språk den än översattes. Snart kan vi skriva vad vi vill på vilket språk som helst. Ingen kommer att förstå nånting – beroende på att de missat kontexten i bäringen framåt…

    1. Noterar med tillfredställelse att alvarsamt2s redaktion tycks ha pitchat ett projekt för att stretcha visionen med upptilldejtade uttryck för att promota skapandet av ett adekvat urbant mervärde. Förmodar att det är the One and Only, Sune the Great som är ut-och-inrullningsansvarig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s