Brynäs, bärs och brölande bockar – plus annat smått och gott

Ansvariga inom Brynäs IF har fått högst välförtjänt kritik för att de lät en spelare anmäld för grovt brott mot sin exsambo spela i kvalet om en plats i SHL (sic!). Någon reaktion har ännu inte kommit från klubben. I DN i dag, med anledning av att spelaren i går blev häktad, skriver Malin Fransson bland annat: SHL-klubbens agerande när en av dess spelare polisanmäldes misstänkt för våldtäkt och misshandel visar att unkna värderingar och machoattityd fortfarande präglar sporten. Liknande omdömen ges i Gävles lokaltidningar: Stisse Åberg: En unken stank av grottmänniskor; Mauritzon: Jag är så trött på män som håller män om ryggen – hur vågar ni chansa, Brynäs? Jag förstår bestörtningen men märkligt ändå är den förvåning som uttrycks. I spelets idé ingår som en central komponent det ultimata uttrycket för en riktig macho: våld, förvisso legitimerat, men likväl våld. Ishockeyns själ är uppblåst av machoattityder som är ingrodda i klubbarnas hela organisation, från omklädningsrum till styrelserum. Hopplöst fall, om du frågar mig. Denna insikt jämte den absurda kommersialiseringen (som jag raljerat över i satiren ”De’ är tuffa grabbar dom som är me’ …”) har fått mig att fullständigt tappa intresset för ishockey sen många år. Den här reklambilden (tidigare återpublicerad i inlägget Arga leken) för SHL inför säsongen 2013/14 säger det mesta:

shl-spelare

Ledningen för SHL duckar lika frenetiskt som Brynäs och lägger allt ansvar på klubben. I dagens Arbetarbladet finns en intervju med hockeyligans vd, Jenny Silfverstrand. Där framgår att hon inte bara duckar utan till och med, dymedelst en formidabel limboteknik, överlåter åt Brynäs att avgöra hur hon ser på situationen, och det inte bara en gång utan två.


Hur ser du på Brynäs agerande?
– Återigen så får jag hänvisa till klubben.

Hur ser du på att Brynäs inte uttalat sig i frågan?
– Återigen, det måste du fråga dem.

Helt jävla fenomenalt, vi pratar världsklass! Jernis ger fem ”kan inte kommentera det enskilda fallet”-emojisar.

Uppdatering 210507: Här är Brynäs svar på det alla vill veta: ”Vi ser så klart allvarligt på anklagelserna”
Uppdatering 210511: Ytterligare en spelare i Brynäs IF är gripen och misstänkt för våldtäkt
Uppdatering 210514: Brynässpelare släppt – inte längre misstänkt för våldtäkt

Var det verkligen bättre förr? När SMHI hade monopol på vädret? Hur urbota trist prognosen än var fanns inget annat att välja på. Så är det tack och lov inte alls i dag, i den fria konkurrensens och valfrihetens namn. Faller inte den ena aktörens prognos dig på läppen står dig tusen andra väderappar åter att söka i efter ditt personliga favoritväder för dagen. Samma elände förr var det förresten med skolan. Dåliga betyg förblev allt som oftast lika usla i avsaknad av dagens fantastiska möjligheter att byta till valfri skola med generösare inställning till elevens individuella behov, till båtnad för nivån på densammes betyg såväl som på utbildningskoncernens vinst och ledningens bonusprogram. Se där, ett skolexempel på en vinn-vinn-situation!

Sensationella rön som gjorts av professor Robert Lind på Gudomliga institutionen vid Kramfors folkhögskola avslöjar att profeten Moses namn egentligen stavas Moose. Vidare konstaterar professor Lind att lille Moose i själva verket hittades i Ångermanälven, till vilket emellertid hävdatecknaren sannolikt inte alls lyckades stava, varför det till nöds fick bli enklare Nilen som han redan kunde.

11 reaktioner till “Brynäs, bärs och brölande bockar – plus annat smått och gott

 1. Börjar med ett SUCK – och det gäller texten om hockeyn. Ja inte själva bloggtexten förstås utan innehållet.
  Ler igenkännande åt det där med vädret. Det kan helt klart(!) bli bättre om man byter aktör.
  Moose:s – kul!

 2. Brynäs tycks veta mycket. Kan Brynäs svara på alla slags frågor? Meningen med livet? till exempel. Eller meningen med hockey?

  1. Brynäs har svar på allt numera i det att klubben precis ”signat” (hockeymumbo-jumbo för ”tecknat avtal med”) Robert Lind i Kramfors. Robert Lind är nämligen inte bara postorderdirektör, professor emeritus och vinnare i 10000-kronorsfrågan i ämnet Inälvsdalens mikroflora utan också managementkonsult.

    1. Ja, men tänk hur det var förr i tiden, för jättejättelängesen, på stenåldern då hjulet inte fanns. Dåtidens politiker, byråkrater, managementkonsulter och entreprenörer måste ha känt sig väldans otrygga med utrullningen.

 3. Upprörs icke över Jenny Sliverstrands svar. Det är ett politikersvar som smittar andra intresseområden. Snart svarar alla i hennes stil. ”Det är upp till den och det. Fråga för fan inte vad JAG tycker. Jag är pk, jag är skitskraj för att tycka fel. Det enda jag hoppas på är att allt ska bli bra”.

  Vädret, ja… Visst kan man välja prognos efter smak och lynne. Bara i de svenska utgåvorna brukar det för Öland skilja runt 6 meter per sekund vad gäller viden och runt 5 grader om tempen. Det är bara att välja rätt. Men i dag valde jag heltossigt och fick hoja i minus 12 och 23 meter per sekund. I ett försök till nytänkande valde jag den danska prognosen. Jag var lite slarvig, den del jag valde blev inte Segerstad utan lilla köldhålet Qeqertat på nordvästra Grönland. Det får bli SMHI i fortsättningen. Med dom känner jag mig trygg.

  1. Ingen fara, det är glömt. Det finns mer upplyftande saker att uppröras över och dessutom har det sen det begav sig runnit mycket vatten under broarna här i Gävle, härom dagen till och med över. Syndafallet vräkte också in över Brynäs arena, vattnet nådde säkert ända till suspen.

   1. Ända till suspen… Då får vi hoppas att räddningskåren inte suger för hårt.
    Aja baja. Där gick jag över pk-gränsen!

 4. Det får mig osökt att tänka på ordspråket ”Sjön suger, kasta i draggen” (står förmodligen inte i Pelle Holms Bevingade ord, möjligen i Hávamál).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s