Äldre äldre äldre äldre äldre äldre äldre

Åt Folkhälsomyndighetens begrepp av typen yngre äldre har det letts i mjugg i stugorna samtidigt som begreppsstrukturen är aningen diffus. Se här ett förslag till Tegnell och co. till båtnad för såväl ökad munterhet som noggrannhet:

Låt oss kalla den nyfödda yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre. Fyll sen på år för år genom att ersätta första yngre räknat från höger med äldre och byta alla bakomliggande äldre mot yngre. För 1-åringen blir det enkelt: yngre yngre yngre yngre yngre yngre äldre.

Kommen till exempelvis 55 år erhålls yngre äldre äldre yngre äldre äldre äldre. Med receptet ovan inser vi raskt att nästa på tur, 56-åringen, på stringent ny-FHM:iska får beteckningen yngre äldre äldre äldre yngre yngre yngre. För den som undrar syftar rubriken på en 127-åring.

Jernis som yngre äldre äldre yngre äldre yngre äldre.

(Som av en händelse är det precis så här datorer räknar, så kallat binärt. Visserligen tillämpar vi här symbolerna 0 och 1 istället för yngre och äldre, men det är ju inget datorn har en minsta susning om.)


Anmärkning: Texten är ett bidrag till Arbetarbladets nya artikelserie ”Krumelurika” där tidningens egna kulturjournalister och fria skribenter när andan faller på formulerar något kort och kärnfullt om precis vad som helst som kan rymmas inom det vida begreppet kultur.

2 reaktioner till “Äldre äldre äldre äldre äldre äldre äldre

  1. Men så fyndigt. Och så enkelt. Äntligen ett minimalistiskt sätt för att berätta hur gamla alla andra är och hur ung man själv är.

    1. Javisst, funkar oklanderligt i alla lägen. När människans högsta ålder överstiger 127 är det bara att lägga till ett äldre/yngre så klarar vi upp till 255 år. Äntligen kan vi dessutom få ordning och reda beträffande geologiska tidsperioder. Ta till exempel jura som varande 56 miljoner år, föga vetenskapligt uppdelad i yngre, mellersta och äldre jura. Men så bedrövligt slappt, så kan vi verkligen inte ha det. Med Jernis som självutnämnd uppstyrningsman gäller andra bullar; numera inleds perioden i fråga med äldre äldre yngre äldre yngre äldre yngre äldre äldre yngre yngre äldre äldre äldre äldre äldre äldre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre jura och avslutas med yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre yngre äldre jura.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s