Modernisera dina texter

Autokorrektion är en starkt underutnyttjad funktion vid texthantering. Med några få knapptryckningar i din favoritordbehandlare kan du undvika att uppfattas som fett mossig. Följande är några heta tips:

Uttrycken med avseende på, med hänsyn till, i fråga om, vad beträffar, vad gäller, beträffande, angående, rörande och vad anbelangar bör genomgående automatiskt ersättas med när det kommer till. Lägg likaså in avgå, ta avsked, få sparken, riva kontraktet, avträda, avresa, sluta, dra sig tillbaka, säga adjö, göra sorti och ta farväl som alla med fördel ersätts med lämna. Att lämna egentligen är ett så kallat transitivt verb (alltså verb som kräver objekt, dvs. vad som lämnas: laget, stationen, jordelivet, en del övrigt att önska etc.) behöver du inte bekymra dig om, det är sedan länge sjukt passé. Listorna är på intet sätt kompletta, så var vaksam och lägg in andra synonymer så fort du stöter på eller av misstag råkar skriva en sådan.

Därtill rekommenderar jag starkt att autokorrigera alla förekomster av både här och nu med här och nu. Så klart att det kan bli lite tokigt här och nu och där, liksom när det kommer till när det kommer till och lämna, men det är smällar en får ta på parnassens höjder.


Kommentar: Även publicerad i något kortare version som en krumelurika i Arbetarbladet 6 oktober.

3 reaktioner till “Modernisera dina texter

  1. Med hänsyn tagen till innehållet i ditt blogginlägg vill jag tillstå att när det kommer till att dra sig tillbaka och ta farväl må vi alla lämna dessa begrepp då det finns en del övrigt att önska om de ännu inte kompletta listorna som autokorrigeras med hänsyn till att någon tillstår att lämna i stället för att dra sig tillbaka vad gäller uppfattningen i ämnet. Självklart ska med avseende på ämnet ingen riva kontraktet utan hellre ta farväl genom att lämna – en kommentar.

    1. Jag läste nånstans att yngreyngresektionen av Svenska exegetiska samfundet inför kongressen på Globen inlämnat en motion om att byta namn på Kristi himmelfärdsdag till Kristi lämnardag. Förutom att anpassas till modernt språkbruk undviks därmed den flygskam alla rättrogna har känt på senare år när det lackat mot pingst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s