Om Jernis


jernis om
 _

Jernis
Per Jernberg, sedan långeliga tider till Gävle förskingrad mas med en fjärding öländska rötter, 70-, make, pappa, morfar, f.d. katthusse (familjens ålder- och huvudman gick efter lång och trogen tjänst bort vid dryga 20 bast), miljö-, klimat- och artkramare, konsumtionskritiker, vänsterfeminist, fysiker, universitetslektor, facköversättare, halvveggo, hobbykock och slowfoodare, fågelbeskådare och dito matare, bridgespelare, romantiker och kanske framförallt en notorisk svamlare, svamlar på det mesta faktiskt.

Tanken vindlar …
Grundtemat i min blogg som startade 2009 är humor – ofta modell sjuk och skruvad, satir och lek med språket – i text och bild, det senare oftast genom fotomontage/manipulerade bilder i Photoshop-liknande GIMP.  Formen varierar med tyngdpunkt på kåserier, ploj- och satirreklam och karikatyrer. Fejkartiklar, nyhetsskämt och ordgåtor är andra förekommande inslag. Också ett och annat av seriösare slag kan understundom platsa.

Syftet är förstås aldrig att luras eller sprida lögner utan att roa och kanske stämma till eftertanke. Den som trots allt går på en grej är möjligen väldigt naiv eller, mer troligt, har osedvanligt bråttom, även mätt i dagens standard på genomsnittlig nedlagd tid (2,74 sekunder) per post i sociala medier.

Löpande publicering finns på sidan Blogginlägg. Övriga sidor omfattar från inläggen sammanställt material, mestadels bilder, i några olika kategorier. Vissa bilder förekommer på flera sidor. Materialet är placerat i datumordning med det senaste överst. Se länkar i vänsterspalten.

Externt
Utställningar:
Tanken vindlar (Näsby, södra Öland, 2016)
O folkhemska tanke (Gävle, 2017)

Sedan 2020 gästar jag till och från Arbetarbladets kultursida. I september 2021 fanns en av mina satirbilder införd på FiB/Kulturfronts baksida, vilken tidigare hade publicerats i Arbetarbladet november 2020 tillsammans med en satirisk drapa (se inlägget Lucka 30).

”Spalten”
Mina bridgekrönikor i Gefle Dagblad 1999–2003 finns här.

Kontakt
E-postadress finns här.

En reaktion till “Om Jernis

 1. Hej!

  Jag heter Emilie och jag läste din blogg och jag tycker verkligen om dina recept! Jag jobbar för en sajt som heter Hittarecept.se och det vore väldigt roligt om du ville lägga till din blogg hos oss!

  http://www.hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från matbloggare. Vi har redan över 3000 aktiva bloggar och om du väljer att lägga till din blogg hos oss kommer du att dra nytta av den trafik vi kommer att skicka till dig.

  Lägg till din widget och hamna på matbloggstoppen!

  För att lägga till din blogg klickar du på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Om du har några frågor, maila mig gärna på info@hittarecept.se.

  Med vänlig hälsning,
  Emilie
  Hittarecept.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s