”I would die for an Exp”

 Ett bildspel

Förmiddagen var ännu relativt brådmogen men kvicksilvret hade redan stånkat sig en bit över de trettio. För en färd upp till Capris högsta topp, Monte Solaro, i en lokalbuss utan förnimbar luftkonditionering sätade vi oss bredvid två paranta damer i sina bästa år (med andra ord ungefär där jag befinner mig i dag) som tycktes bära på samtliga attribut som plägar prägla USamerikansk småövre medelklass. Knappt hade jag vällustigt hunnit insupa alla detaljer förrän syndafloden sköljdes över min fördomskvarn i det att svettdrypande tant A utbrister:

─ I would die for a Coke!

Däri instämmer svettdrypande tant B eftertryckligt. ”Rather of”, alternativt ”from”, åtminstone jag, invände jag, fast väldigt diskret. Snarare tänkte kan man väl säga, och det kanske inte främst på grund av min djupt rotade tolerans för främmande om än aldrig så obegripliga kulturyttringar från andra kontinenter, utan fastmera för att inte riskera att i min sida bli stucken av ett med låtsasdiamanter försett gredelint glasögonhorn av högst imponerande penetrationspotential.

Denna episod för 15 år sen är den, och det ska erkännas, något förvirrat själsliga bakgrunden till sviten I would die for an Exp, som hittills består av nio verk. Det kan mycket väl hända att det kommer något mer vad det lider, om inte förr så i alla fall till jul, illustrerande en eller annan munter, iglasslående tomte (uppdatering: check!). Hursomhelst finns, ehuru inte strikt matematiskt men väl i praktiken, oändliga mängder med uppslag eller förlagor att tillgå på nätet. Till detta Gudi behagliga faktum bidrar inte minst annonserna från en länder och riken kring jätteberömd läsktillverkare, tillhörande den yppersta eliten av bärare av den stolta, anrika USamerikanska dryckeskulturen och vars kulinariska bidrag till ”la cuisine international” inte kan underskattas.

Dela en hela, Svensk mellis, För full hals, Halsa för hälsanDiet Exp och Sankte Nicke är väsentligen fritt utformade pastischer. Av annorlunda karaktär är Parasolldrink och Summer love, with bath and sun, vilka endast påkallade högst modesta uppiffningar av befintliga -titalsannonser. Ytterligare en retro med annorlunda stuk är Den felande länken, en på sin tid nydanande reklamkombo för tvenne på marknaden mycket populära njutningsprodukter. I länkarna visas bilderna i fullt format. Bilderna ingår även i galleriet Satirreklam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s