En dystopi

December, oåret 2024. Statsminister Jimmie Åkesson styr sedan vårvinterns extraval Sverige med järnrörshand. Ett makt- och paradigmskifte har skett. Från att tidigare varit ett nedsättande tillmäle bland sverigedemokrater har ”politiskt korrekt” följdriktigt kommit att bli ett honnörsord. Numera står dock förkortningen pk oftast för ”politisk korrektion”. Riksdagens makt har kraftigt beskurits och domstolarna politiserats. Pk-dekret utfärdas direkt av Pk-kansliet i Sölvesborg, under ledning av den senaste chefen för den SD närstående elittankesmedjan IQ Blåsippa, närmare bestämt Grönköpingsdemokraternas i land och rike kring (dvs. Hjo och Skövde) beryktade ledare Wotan von Peiland.

Censur av internet har införts sedan halvårsskiftet och landsomfattande bokbål anordnades så tidigt som vid valborgsmäss för utplåning av misshaglig litteratur på Sveriges alla bibliotek. Svenska Akademien har infiltrerats och ställts under hård press för att ur SAOL rensa ut icke politiskt korrekta ord såsom solidaritet, humanism och klimatkris och med krav på att alla ord med förstavelsen ”homo-” antingen ska strykas eller omformuleras.

Public service har till återstående spillror blivit ett propagandaorgan för det statsbärande partiet och presstödet till oberoende medier har avskaffats. I alla offentliga dokument och läromedel har de förhatliga arabiska siffrorna provisoriskt ersatts med romerska, som trots allt är av europeiskt ursprung. I kraft av ett nytt, sensationellt arkeologiskt fynd i utkanten av Sölvesborg kommer emellertid redan under nästa år runsiffror att kunna återinföras.

Mängder av så kallad urartad konst (efter den nazityska förebilden ”entartete Kunst” men inom SD-nomenklaturan oftast benämnd ”menskonst”) har destruerats av den nyinrättade kulturpolisen. Vad som är att betrakta som ”menskonst” dikteras av den nya pk-eliten i Sölvesborg. Normkritisk pedagogik har förbjudits i såväl förskola som skola och universitet och högskolor som ger kurser i genuspedagogik får hela statsanslaget indraget. I samtliga landets styrelser för högre utbildning finns en övervakande, före detta trollfabrikör.

Korrektionsanstalter för isolering av misshagliga individer har etablerats. Asylsökanden deporteras omedelbart utan utredning. Längs södra Sveriges kuster projekteras en mur.

Allt har skett i rasande takt under loppet av sju månader. Ytterligare, än mer repressiva dekret är att vänta inom en snar framtid.

Tja, vem vet? Här är i vilket fall mitt senaste alster:

Glad lax.

I striden mot enfalden tillägnar jag verket mångfalden, såväl den biologiska och sexuella som den kulturella och politiska. Helt klart faller motivet inom ramen för det en smula yviga begreppet ”menskonst”. Kommer bilden då, om fem år, att bli rov för repressionens förtärande lågor och falla offer för digital utrensning i den rakbladsvassa intoleransens namn?

Bilden är förstås en pastisch på den klassiska krigskampanjillustrationen En svensk tiger av Bertil Almqvist, tillika familjen Hedenhös skapare. Om bilden påminner dig om en tidigare bild här på bloggen som bygger på samma idé är det helt korrekt.

Borstboris

Ur ”Veckans bråk” i tidningen ETC:

 

”Jag är starkt oense med högsta domstolen”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson mötte bakslag i veckan när hans beslut att stänga parlamentet i fem veckor för att genomföra en avtalslös Brexit stoppades av högsta domstolen.

Tänk att det med all sannolikhet var exakt detsamma som Daniel Demuynck, mera känd under namnet Clark Olofsson, trotsigt utbrast när svenska HD avslog hans resningsansökan, likaledes med samma modesta framgång.

Nåja, Boris kan ju trösta sig med att accessoarerna – om än inte lika exklusiva som exempelvis Björn Borgs, än mindre som Guccis – tycks gå bra:

Boris J. är för övrigt ett namn som förpliktar i genren statsmannamässiga pajaskonster.

Mona Louisa

Sölvesborgs politiska styre med SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet fick alltså som de ville. Fullmäktige röstade häromdagen igenom det kontroversiella handlingsprogram som bland annat innebär att kommunen kommer att prioritera klassisk, tidlös konst istället för utmanande samtidskonst, allt enligt Blekinge Läns Tidning enligt TT enligt SvD.

Utgången var förstås given på förhand. Redan i våras fick jag sålunda en beställning från SD:s kommunförening därstädes. Uppdraget var ett ”urtjusigt, klassiskt porträtt av kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd”, vilket helst skulle utföras i form av en hällristning, alternativt med traditionell vikingatida ritteknik dymedelst slidkniv och hästblod. När jag förklarade att porträttlikheten i sådant fall torde komma att bli lidande och föreslog en förvisso flerhundraårig men likväl något modernare teknik med efterföljande snabbåldring lät de efter mycken vånda sig nöjas.

När avtäckningen i Sölvesborgs kommunhus är planerad att ske vet jag inte, men redan nu kan jag bjuda bloggens trogna läs- och tittare på en exklusiv förhandsvisning:

Ordmån 3

Går det att komparera adjektivet komparativ? Javisst: komparativ, komparativare, komparativast. Lätt som en plätt, även om det får erkännas att innebörden är något otydlig. Med syskonadjektivet superlativ klarnar emellertid den aspekten: superlativ, superlativare, superlativast,  varav den senare torde kunna tolkas som miljoners-miljoner-gånger-mer-än-du-kan-säga-stjärnstopp-antitillbakakaka-(gäller-även-Trump)-sådetså -*valfritt adjektiv*.

***

Vad kan en person på Systembolaget som inte har fyllt 20 år eller är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel anses vara? (Mitt svar finns längst ner i inlägget.)

***

I den populära genren ordspråkssammanblandning/-förvanskning bidras härmed med följande:

Nu har hen satt i sig den sista pluggen i kistan.

***

Okej, löpsedeln är i vanlig ordning fejkad men för ovanlighetens skull inte innehållet, vilket finns att avnjuta i dagens Arbetarbladet (nätupplagan). Gissa vem som döljer sig bakom den andra signaturen? Se så, bara en gång.

***

Svar på ordgåtan: misskund.

Helrenovering

En beställning av några bilder av retrokaraktär gav mig anledning att granska bilderna på nytt. Det visade sig att de två äldsta inte alls höll det mått jag numera har. Tekniken såväl bakom som framför tangenterna har lyfts en hel del sen bloggens barndom.

Här är de två objekten med sin nyvunna patina:

 

SD Profil

 

Dödsannons

Även om de kan tyckas väldigt lika de gamla bilderna är de omgjorda i grunden i minsta detalj, alltså precis vad biltillverkare brukar framhålla när en ny årsmodell lanseras som är till förväxling lik tidigare års.

Ett nytt retrogalleri finns dessutom upplagt med länk i vänsterspalten.

Pres size

Fenomenet aptonym (dvs. ett personnamn som kan förknippas med personens egenskaper eller yrke) har jag avhandlat förut på bloggen. Alla tidigare skådade aptonymer förbleknar dock i ett töcken jämfört med det jag ramlade över här om dagen, nämligen självaste Trump.

Att trumpery som adjektiv betyder kass, usel, värdelös är väl kanske inte mer än småroligt. Men som substantiv blir det genast bättre, mycket bättre. Här finner vi betydelser som fåfänglighet, floskler och svulstigheter. Det kan omöjligt vara ett rent sammanträffande, utan inblandning av högre makter; nästan som en blir religiös på kuppen:

– Tjabba mannen!, och vem är du?

– Jag är icke bara dig en väldig borg utan också din pr-konsult och icke minst din pt, min son.

– Asså det var som fan, farsan Baloo i egen hög. AB eller enskild firma?

– Farsan Gud om jag får be, din förlaga. AB, för byggande av personliga varumärken.

– Fan va’ coolt! Kan du hjälpa mig upp i smöret? Vita huset vore asnajs.

Ett bildspel från familjen Trumps vindslya i Trump Tower:

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter behandlingshemmet väntar 12-stegsprogrammet hos PMNCA (Power Maniacs, Narcissists and Capitalists Anonymous).