Julbrygd 2

Efter ett kommer inte särskilt överraskande två.

Vad betyder julen för oss västerlänningar? Ja, först och främst är den förstås det starkaste varumärket av alla. Apple, Coca Cola, Addidas, ja ta vad du vill, kan slänga sig i väggen. Den stora fördelen med Julen för en näringsidkare är att märket får användas helt fritt. Fast nästan lika stor är dessvärre även medaljens baksida: det får konkurrenterna också. Ständigt denna hake.

I kampen om marknadsandelar erbjuds som bekant vi medvetslösa konsumenter därför en mängd ”julprodukter” som skiljer sig från den ordinarie varan genom en förjulning av varunamnet och en därtill matchande, glittrig förpackning. I vissa avancerade undantagsfall kan till och med varan eller innehållet i sig vara föremål för en smärre förändring för att understryka det juliga.

Efter succén med 3J :s kampanj för modedrycken E-Röd , populärt kallad E-dojan, har Kemetyl åter vänt sig till Jernis för att knapra ytterligare marknadsandelar – mycket vill ha mer. En snabb analys gav vid handen det häpnadsväckande resultatet att företaget hittills över huvud taget inte profiterat på Julen. Helt obegripligt! Å andra sidan innebär det förstås en enorm outnyttjad potential som, när den nu börjar exploateras, kommer att sopa banan fullständigt med konkurrenterna:

OBS: Fler reklamsatirbilder från bloggen finns samlade i galleriet Satirreklam. I blogghuvudet finns länkar till ytterligare gallerier med egna humorbilder, satirklipp och språkkrumelurer.

6 reaktioner till “Julbrygd 2

 1. Man blir sannerligen törstig av ditt inlägg!
  Kommer annars att tänka på när en kommersiell radiokanal på 90-talet ville kalla sig P6. SR sa blankt nej, då ”P” så att säga tillhörde företaget. Jag gav en arbetskamrat rådet att kvickt som ögat byta efternamn till Ettersson. För att inte riskera att hamna i en långdragen juridisk tvist med SR.

  1. Ja se där hur man kan bli påverkad av god reklam. 😉

   Haha! Sven ”Lex” Etterson?

    1. 🙂 Jo, men ändå förgäves. Angelina skulle säkert sätta P för ändrat namn.

 2. Ska försöka kapa åt mej lite marknadsandelar
  i den hårda konkurrensen.
  Med Novemberkalender.
  Och En Stilla Blå Jul.
  (Utan kolsyra)

  1. Blått en dag, och nästa, och nästa, ja varje dag, men en i sänder. 🙂

   Apropå blått: finns det extra stark T-blå? Kanske – och i så fall säkert på bordershopen i Puttgarden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s