Kuriosa ur samlingen

Lite udda grejor ur frimärkssamlingen kanske kan roa.

För 83 år sen var brevportot 15 öre:

Undrar vad det var som skickades i brevet med gulnat fönster? Om Stilles Försäljnings Aktiebolag (särskrivning är ingen ny åkomma) har att göra med dagens Stille AB som tillverkar och säljer medicintekniska produkter skulle man kunna tänka sig ett halvdussin kondomer. Mot det talar förstås att avsändaren inte är särskilt diskret.

Så kallade kortbrev utgavs i Sverige från 1891 och fram till 1970-talet:

Det här till min mor från hennes mor är stämplat 1951. Kortbrev bestod av ett ark där ena sidan användes för att skriva ”brevet”, och sedan veks arket och klistrades ihop med hjälp av en gummerad rivkant. Frimärket var egentligen inte ett sånt utan ett tryck direkt på arket. För att mottagaren av ett kortbrev skulle kunna läsa det revs den perforerade rivkanten loss för att öppna det hopvikta arket.

1968 infördes postnummer i postadresserna: 

Brevet är stämplat så sent som 1971 men fortfarande finns tilläggsstämpeln med slogan för att påminna om att skriva postnumret: ”numrera numera”. I början hade även större orter ett enda postnummer, som här 791 00 Falun.

Två år senare fick jag följande brev:

Notera tilläggsstämpeln med reklam för skid-VM följande år, mest ihågkommet för att Hans-Erik Larsson tappade ena skidan efter 75 m av första sträckan i stafetten med Sverige (förutom Larsson med Thomas Magnusson, Sven-Åke Lundbäck och Tommy Limby) som storfavorit. Nåväl, av brevets innehåll att döma kom det på min 18-årsdag:

Nej, jag utnyttjade aldrig det generösa erbjudandet. Det skulle ta ytterligare 20 år innan jag tog körkort, då till ett fyra–fem gånger högre lektionspris.

Ett ark med Svenska MAD-frimärken tillhörde fynden:

Javisst är det Alfred E Neuman:

 En face … … … … … … … … … och i profil

2 reaktioner till “Kuriosa ur samlingen

    1. Läckert! Snygga stämplar också. Om hundra år kanske värdet har stigit med några nollor bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s