Tanken vindlar 9

Redan för sisådär 20–25 år sen var de flesta hem utrustade med en elspis med snabbfunktion för ugnen. Max tio minuter räcker för att komma upp i 200 grader. Likväl uppmanas fortfarande i vart och vartannat recept svenska husmödrar och dito fädrar att ”börja med att sätta på ugnen” för att sen rota runt en timme eller två i köket innan det är dags. Men hallå, vi skriver 2015! Visserligen är det inte frågan om ett kärnkraftverk mindre, men många älvar små …

***

Att ugglan är ett mycket klokt djur förstår man av att det i allmänhet håller sig på behörigt avstånd från människan. På än behörigare lever emellertid djuphavsfiskar:

375px-Humpback_anglerfish

”Klok som en marulk”

Annars anses kråkfåglar vara väldigt intelligenta, trots att de lever in på knuten, vilket kräver ständig vaksamhet. När vi ibland får några matrester lägger jag ut dem till fåglarna. Fastän skatorna vet att de är välkomna att smörja kråset, uppträder de instinktivt som tjuvar. Med vattnet i fågelbadet är det helt annorlunda. Både kråkan och skatan dricker lugnt vidare även om man närmar sig något. Vattnet tillhör ingen, eller alla, tycks de tänka. Det utnyttjas förresten också för att doppa ner och blöta upp matbitar som är för hårda och stora, särskilt av kråkan. Smart.

***

#celebratepride

En reaktion till “Tanken vindlar 9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s