Språkförbistring 6

Språket förändras snabbt. Tänk vilken skillnad det måste vara vad gäller ordförrådet – inte i storlek men väl till innehållet – hos dagens fyraåring jämfört med en annan för femtio år sen.

Lika snabbt verkar det sätt man pratar på, jargongen, ändras. Här kommer dock ett stort problem att uppstå för framtidens språkforskning då ljudupptagningar många gånger kommer från mer eller mindre kommersiella källor såsom reklam.

Jag kan inte tänka mig att till exempel mina far- och morföräldrar verkligen lät som Stomatol-reklamen eller dom överartikulerade SF-journalfilmerna på den tiden när det begav sig:

Här är ett käckt smakprov från 50- eller 60-talet:

Fortfarande ganska skruvat, eller hur? Men säkert ändå ett stort steg mot gammel-Svenssons språk.

Och nu, femtio år senare har så utvecklingen givetvis tagit ytterligare några steg mot ett reklamspråk som i stort sett låter precis som hemma vid köksbordet:

Vem har sagt att det ska vara lätt att vara forskare?

4 reaktioner till “Språkförbistring 6

  1. Apropå 1:a filmen….kommer ihåg när man handlade mjölk på kruka…här i kvarteret där jag bor nu….och nu är det pizzeria där! 🙂

    1. Jag kommer ihåg att det fanns en mjölkautomat i Konsumaffären. Där fyllde man på sina för ändamålet standardiserade enliters bruna glasflaskor. Efter några år kom så tetrapak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s