Brottstycken 24

I går var det födelseafton – Hustrus minsann. Jernis bjöd på örtkryddade lammkotletter, från Diléns Saluhall (Bondenära) i Valbo, med ädelost-citronsås. I dag, på självaste födelsedagen, har gratulanterna stått i kö, Facebook, kort och telefon. Svåger Christer tittande in med godis och lott på vägen till Umeå, och Svågrarna d ä och d y gratulerade med tjusig kvast:

Och ändå är det bara frågan om ”för-OS”. Vad månde bliva nästa år, på riktiga ”OS”?

***

Härom veckan fångade jag ett tekniskt monument över en svunnen tid:

En Monarped var inte i går precis. Jag ska inte avslöja var, så att den inte hamnar på Blocket. Moppen står dessutom bra där den står. Gående släpper den nog ut lika mycket skit, förutom koldioxid, som 100 moderna bilar, om det räcker.

***

Brorson Viktor och hans Fanny fick sin första tidigare i år. Vi träffade unga familjen för ett par veckor sen. Tuva är ett riktigt charmtroll:

Men vad är det för leksak hon har i munnen? Vi kollar närmare:

Jomenvisst, inget mindre än en ikosaeder! Det är en geometrisk kropp som består av 20 likformiga trianglar och är en av fem så kallade platonska kroppar:

Ikosaeder

De övriga är tetraeder, hexaeder (kub), oktaeder och dodekaeder. Gemensamt för alla fem är att dom avgränsas av likformiga polygoner och i varje hörn möts lika många sidor. Redan den gamle greken Euklides bevisade att det bara finns fem stycken sådana kroppar.

Nu fattade lilla Tuva kanske inte just den finessen, hon kunde faktiskt inte ens säga ”ikosaeder”, bara ”mammammamma”. Men vad månde bliva, om än i det här fallet inte redan nästa år? Matematiker eller filosof? Jag blev emellertid lite betänksam när jag på Wikipedia kunde läsa att ”Ikosaeder används för T20-tärningar, det vill säga tärningar med tjugo sidor. T20:an är en tärning som används vid många rollspel, bland annat Dungeons and Dragons och Drakar och Demoner.” Hmmm …

T4, T6, T8, T12 och T20

5 reaktioner till “Brottstycken 24

  1. Tänkte först att det var en symbolik med de två första bilderna, men lyckligtvis är Monarpeden av äldre datum än födelsebarnet. Inför alla riktiga ”OS” gäller en seriös uppladdning…..hoppas Redaktör´n fixar det här också. 🙂

    1. Tur. Hustru skulle ändå inte uppskatta formationsöverflygningar av F-18-plan, inte ens i hjärtform och rosamålade dagen till ära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s