Samborombon

… bor förstås i Samborom, var det nu ligger. Men om du exempelvis bor i Boo i Nacka kommun, hur benämns du då? Javisst, Boobo, under förutsättning att du inte utpekas av journalistkåren, då du obönhörligt degraderas till boobo. Alla dagstidningar lär bekänna sig till Svenska skrivregler, även söckendag, och vissa har till och med egna, något modifierade varianter:

En skrivregel är: Sammansättningar som inleds med namn får normalt stor bokstav (versal), men av nån anledning tycks murvlarna skita i just den regeln i det fall huvudordet är bo. Är det nån mer än jag som inte begriper varför vi dagligen accepterar att utsättas för denna gemena behandling?

Ännu en bo-fråga. Har du en sambo? I såna fall är ni … ja vadå? Under tiden dina grå celler ränner i kors antar vi att ni bor i Borlänge. På ren nysvenska är ni då Borlängesbos. Jaså inte? Tillbaka till huvudfrågan: i såna fall är ni … sambos, eller?

6 reaktioner till “Samborombon

  1. Jag är böjd att hålla med Gyrot här 🙂 men jag hävdar dock att vi (ja, inte Gyrot och jag!) inte ÄR, utan SAMBOR. Vi ÄR SAMMANBOENDE. Försök inte krångla till det med konstiga moderniteter nu magistern! Tveksam på kram här…men okej då! Kram påre Per! 🙂

    1. Det vara nog bara satiren som blev lite tillkrånglad. Självklart är det min uppfattning att det heter ”sambor” i plural. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s