Snushummer

Jag klagade tidigare i höstas på det svenska snuspriset. Vildhunden gav mig tipset att köpa en hemmapulsats (inte den norska varianten – det är akkurat nå helt annet). Det gjorde jag, men av diverse mer eller mindre kända anledningar blev den stående tills för ett par veckor sen. Det var lätt och snabbt gjort, minimalt med kladd, men Hustru klagade likväl (vi er fremdeles i Sverige).

Bakning under ett dygn vid 90 °C spred en påträngande odör i huset och köksugnen återhämtade sig först två fiskgratänger senare.

Resultatet då? I början var jag lite tveksam. Enligt receptet ska blandningen efterfermentera minst fyra dygn. Det behövs. Fast redan nu börjar jag bli minst sagt mellanförtjust. Som den inbitne Ettan-snusare jag är upplever jag hemmasnuset lite väl grovt (ungefär som Grovsnus eller Göteborgs Rapé), men tobakssmaken är rejält mustig, vilket om inte annat känns rätt i juletider. Gissar att jag fortsätter på den inslagna vägen, minst än’ till påska. Förutom att jag kommer att vänja mig (och inte minst Hustru), är priset en icke obetydlig faktor. För 169 spänn fick jag ut 21 ovägda dosor till ca en sjättedel av priset på det rövarbeskattade statssnuset.

4 reaktioner till “Snushummer

  1. Viktor gjorde (gör?) sitt eget snus förut och han blev ganska nöjd. Det är dock knappt försvarbart hur dom höjt prisen på det sätt dom gjort.Ivarjefall. God jul och gott nytt år!

    1. Med tanke på dom ”bänkar” som din brorsa lägger in (misstänker att han har lärt sig av er pappa) lär det vara så lönsamt att det är beskattningsbart. 😉 God jul på dig, och hälsa!

  2. Bara att få lura Borg och gänget på tunga skattekroner…. borde ju vara värt priset…och kanske Hustru assisterar vid prisutdelningen. 🙂

    1. I det här fallet, ja! En högst orättfärdig beskattning som inte kan försvaras av ”omtanke om folkhälsan”. Men annars lägger jag gärna en påse hackor till det allmänna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s